Bylo by obtížné popsat historii rakiji v jednom článku, proto se zaměříme jen na některé zajímavosti o výrobě lihovin ve starověkém světě.
Ve starém Egyptě lidi vyráběli pivo. Římané vyráběli vynikající víno, což znamená, že již znali technologii kvašení. Dalším krokem je destilace. Tento proces je nutný k tomu, aby se z vína stal nápoj s vysokým obsahem alkoholu. Názory na to, kdo se o tento proces pokusil jako první a kde přesně k němu došlo, se různí. Technika destilace je v našich zemích známá nejméně od 11. století. Historie "živé vody" v souvislosti s Jejím Veličenstvem královnou Alžbětou, sahá až do 14. století a alkohol byl znám jako lék již v 16. století. V Bulharsku se rakije aktivně vyrábí od poloviny 19. století.
V letech první a druhé světové války byla v Bulharsku místa, kde se rakije volně vařila. Po nástupu socialismu se výroba rakije stala státním monopolem. K dnešnímu dni existuje řada společností, které nabízejí různé rakije různé kvality, vůně a chuti. Není mnoho rakijí, které proslavily naši zemi. Slivenska perla má za úkol ukázat světu, že tradice výroby rakije jsou stále živé, i když technologie nabízí nové a modernější prostředky.